בשונה ממה שנוטים לחשוב אימון ילדים זה נושא מורכב. הוא מצריך הבנה של תחומי דעת שונים ואת היכולת לשלב בניהם בצורה כזו שתאפשר לקדם את הילדים מתוך חוויה והנאה, אך עם למידה משמעותית שתקדם אותם ותייצר אצלם מוטיבציה פנימית לעסוק בפעילות גופנית, ליזום משחקים ספורטיביים ולהינות מהספורט כמפגש חברתי שבו הילדים לומדים על היכולות השונות שלהם: גופנית, חברתית, רגשית וקוגנטיבית.
על מנת להביא זאת לידי ביטוי רגע לפני שאתם בוחרים איזה תוכן ללמד מבחינה ספורטיבית עליכם לנקוט באסטרטגיה ברורה ללימוד הילדים מבחינה פדגוגית. ועל זה בדיוק ידברו ארבעת הפוסטים הבאים שלנו! אנו ניגע בארבע אסטרטגיות שיעזרו לך כמאמן או מדריך ספורט לקחת את המפגשים הספורטיביים שאתה מוביל כמה צעדים קדימה.
אז… שנתחיל? קדימה, יצאנו לדרך 🙂
אם תציצו מעבר לפינה תגלו שבכל פעם שלא יצרתם מסגרת כזו זה הפך ל'חגיגה' שלמה. או במילים אחרות – בלגן. באימון חשוב שיהיו בלמים עם חוקים ברורים, אך שמאפשרים לילדים מרחב בטוח לחוש חופשיים ושמחים. כדי שזה יקרה חשוב שילדים ידעו מה מצופה מהם. מה מותר? מה אסור? איך הפעילות צפויה להתקיים?
אז הנה כמה טיפים ליצירת מבנה אימון חיובי:
'תפסיק לדבר כל הזמן!', 'תרים את הראש – מה, אתה לא רואה?!', 'מה אתה עושה – איזה טעות?!', 'תפסיק לזוז כשאני מסביר!'
מוכר לכם?
יותר מידי פעמים מאמנים ומדריכים מעירים הערות בצורה של פקודות ושאינה מקדמת, אלא מקטינה ומדגישה מה לא בסדר וגם לא משקפת לילדים מה כן צריך לעשות.
הנטייה להדגיש את הדברים הלא טובים זו בדיוק ה-בעיה!
מחקרים רבים מראים שהדגשה של השלילי לא מביאה לתוצרים שמשפרים ומאפשרים התפתחות.
הכלל הוא פשוט, מה שמקבל תשומת לב – גדל. גם הדברים השליליים.
כדי לייצר את הטוב ביותר עבור הילדים תמיכה חיובית וחיזוקים הם אלה שיספקו את המענה הנדרש.
ולכן יש לאמץ מגוון מחמאות שמבוססות על היבטים שמתמקדים במאמץ, התמדה, תעוזה, עזרה הדדית, כבוד לסביבה. כך תצרו סביבה שמספקת הנאה ומעלה את הביטחון העצמי, מהסיבה הפשוטה שילדים לומדים על עצמם דברים נוספים שבהם יכולים להיות מוצלחים הרבה מעבר לפיזי או הטכני.
אז איך מיישמים?
לכל ילד יש מקום. התפתחות של ילדים מתרחשת כאשר יש מבוגרים שמתייחסים אליהם וזה נכון גם לילדים פחות ספורטיביים וגם לכאלה עם איכויות גבוהות. כשילד חש שלא מתייחסים אליו החוויה שלו עשויה להיות מאוד שלילית.
תפקיד המאמן הוא לבנות עם הקבוצה והילדים מערכת יחסים מבוססת הערכה הדדית שהכרחית להתפתחותם. חפשו גם את הילדים השקטים או אלה שהם חסרי ביטחון ומצאו את הדרך להעצים אותם ולזהות את התכונות החיוביות שלהם ותנו לזה מקום. אין מרשם אחיד לכולם, משום שכל ילד הוא שונה: באישיות, ביכולות המוטוריות, ביכולות הקוגנטיביות, בכישורים החברתיים ובדרכי הלמידה שלהם.
נכון, לייצר אימון שמותאם אישית לכל ילד זה לא פשוט בכלל. כדי לייצר תנאים כאלה צריך לקחת בחשבון באימון ארבעה מרכיבים שצריכים לקבל ביטוי ולגרום להם להשתלב אלה באלה באמצעות משימות שמתייחסות להבטים: פיזיים-מוטוריים, חברתיים, רגשיים וקוגנטיביים. שילוב מאוזן, חכם ומותאם ייצרו לילדים מרחב למידה בו ימצאו את האיזון בין רמת המיומנות שלהם לרמת האתגר במשימה, אחרת הילדים צפויים להימצא במרחב שמייצר חרדה או חוסר עניין, מה שיוביל להימנעות מפעילות.
אז איך אפשר לעשות את זה? הנה מספר טיפים:
האוטומט שלנו כמאמנים הוא מיד להגיב, למהר להגיד מה בדיוק צריך לעשות, מה נכון ומה לא נכון. תראו מופתעים, כי לא כל הידע בידיים שלכם! מתפקידיו המשמעותיים של מאמן הוא לאפשר להם אחראיים על ההתפתחות שלהם וכחלק מכך המאמן צריך 'לשחרר' שליטה ולאפשר לילדים למצוא את הדרך לפתרון המתאים ביותר ולהביא לידי ביטוי את הרעיונות שלהם. אפשר לעשות זאת דיי בקלות האמת. אפשרו לילדים לחשוב על תרגילים ומשחקונים ולפתח אותם. תנו להם רמזים, אבל לא את התשובות.
שילוב הילדים בתהליכי קבלת ההחלטות מאפשר לילדים לפתח חשיבה פרו-אקטיבית, לקדם אחריות אישית ויכולת הסקת מסקנות וחשיבה רפלקטיבית. "מה עליי ללמוד לעתיד?", "איך אני הולך להשיג זאת?" אלה הם רק מקצת השאלות שילד צריך ללמוד לשאול את עצמו באימון.
הנה כמה כלים פרקטיים איך אפשר להתחיל לשחרר שליטה ולתת לילדים יותר אוטונומיה:
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.
דברו איתנו בווטסאפ!